OPENING LEERLIJN TUIN BIJ INIZO

 

Afgelopen vrijdag 4 november 2022 is de 'Leerlijn Tuin' bij Inizo officieel geopend! Bij deze opening waren natuurlijk onze jongeren zelf aanwezig, maar ook een aantal samenwerkings-partners (Boot&Dart, Stichting San Jacinto, Van Vliet New Plants, meesterveredelaar Jan Willem Wezelenburg en Valkplant BV en kwekerij Timmermans – Stolwijk) en andere geïnteresseerden waren naar Inizo gekomen om bij de opening aanwezig te zijn. Annet Visser; begeleider bij Inizo en stuwende kracht achter de leerlijn, legt uit wat de leerlijn inhoudt.


Groen = Doen

De jongeren bij Inizo en hun begeleiders werken vanuit het motto ‘Groen = Doen’: vooral bezig zijn buiten, met elkaar optrekken en leren wat het is om in een groene omgeving ook productie te draaien. Want dat doen we hier, ieder binnen zijn eigen ontwikkelingsplan. We stekken, veredelen, zaaien en moeren. Oude technieken van kwekers, die wij hier proberen voort te zetten. Maar het gewone onderhoud hoort daar ook bij, zoals vuil rapen, schoffelen, snoeien en binden.

Werken in het ritme van het seizoen De seizoenen zijn leidend voor onze planning. In het voorjaar gaan we potten, zaaien en stek maken. In de zomer is het snoeien, binden en achter het onkruid aanjagen. In de herfst worden de planten geleverd en verkocht aan onze opdrachtgevers en klanten. De winter staat voor onderhoud, bewerken van de grond en het enten van onze speciale heester.

Certificaten

Ieder seizoen kunnen onze jongeren certificaten halen. Hiervoor hebben we onze ‘Leerlijn Tuin’ opgezet. De cliënten bepalen zelf welke certificaten zij willen gaan halen per seizoen. Om een certificaat te behalen moet een vijftal opdrachten worden uitgevoerd. Als dat goed is afgerond krijgen zij het certificaat. Op die manier bouwen de jongeren aan hun portfolio, waarmee hij of zij (evt. in de groensector) een volgende stap kan maken. Daarnaast is het natuurlijk erg leuk om een bewijs te krijgen dat je een opdracht goed hebt uitgevoerd.

Project ‘Medusa’

Het doel van dit project is om een bijzondere hazelaar (Corylus Avelana ‘Medusa’) bij Inizo te kweken in een beperkte oplage. Dit is een licentiehoudende heester. Dat wil zeggen dat niet iedereen zomaar die heester mag gaan kweken. Er zitten kwekersrechten op. Van de licentiehouder (Van Vliet New Plants en van meesterveredelaar Jan Willem Wezelenburg) heeft Stichting San Jacinto toestemming gekregen om per jaar maximaal 5.000 van deze heesters te kweken. De opbrengt hiervan gaat naar het Radboud Oncologie Fonds in Nijmegen.


Het bijzondere aan deze hazelaar is dat hij ‘gezet’ moet worden: op een wilde onderstam wordt een griffel van de veredelde plant ‘gezet’, vastgebonden en de wond wordt dichtgesmeerd. Deze vorm van enten wordt nog veel gedaan in Boskoop, maar is ook een uitstervend beroep. Het is juist leuk om onze jongeren te leren om deze heester zo te vermeerderen en met grote zorg op te kweken.

 

Project ‘Tor Gold’

Ook dit is een leerzaam project. We zochten op de kwekerij nog naar een heester die we als zomerstek konden vermeerderen. Een makkelijke heestersoort moest het zijn, waarmee de jongeren goed konden leren stekken (met scherp mes), stek wegsteken in kweekbakjes, water geven, zorgen dat er geen schimmel in komt, etc. Dus het hele proces in korte tijd konden meemaken. Met de Spiraea betulifolia ‘Tor Gold’ kunnen we dit bereiken. Ook dit is een licentiehoudende heestersoort. Bij toeval gevonden door een bevriende kweker en inmiddels een gewild product als heggengoed in de siertuin. Van de licentiehouders (Valkplant BV en kwekerij Timmermans – Stolwijk) mogen wij ook max. 5.000 van deze heesters per jaar licentievrij opkweken. De opbrengst hiervan wordt ieder jaar opnieuw bepaald door Stichting San Jacinto in samenspraak met de jongeren van Inizo en de licentiehouders.

Zie ook: www.stichtingsanjacinto.com

 INIZO ambulant (06) 825 24 284 

INIZO hoofdkantoor (06) 184 24 348 
Rijndijk 94 (ACHTER)
2394 AJ Hazerswoude- Rijndijk

 

INIZO wonen

Locatie Stompwijk: (06) 396 84 936

Doctor van Noortstraat 113b

2266 GV Leidschendam 

 

INIZO wonen, leer- en werkomgeving

Locatie Boskoop I: (06) 184 24 349 

Halve Raak 18

2771 AD Boskoop

 

INIZO 24thuis

Locatie Boskoop II: (06) 413 00 457

Burgemeester Colijnstraat 71

2771 GG Boskoop

 

Klik hier voor het klachtenreglement van INIZO
Klik hier voor onze Algemene Voorwaarden